Kdo zachrání záchranné stanice?

(14. 5. 2015, Praha) Nevíte co s nalezeným ptáčetem, sraženou sovou nalezenou u silnice či máte strach ze sousedky – zmije na své zahradě? S tím vším, ročně okolo 100 000 případů akcí a telefonátů, pomáhají záchranné stanice pro volně žijící živočichy. Není nic snazšího a zároveň pro živočichy lepšího, než zavolat telefonem na centrální dispečink stanic 774 155 155 nebo přímo do stanice a oni vždy ochotně a rádi poradí, zasáhnou, vyjedou, zachrání….

Záchranné stanice se však každoročně potýkají s nedostatkem peněz. Sezona mláďat se rozjíždí a k dnešnímu dni stanice nemají zajištěné téměř žádné finanční prostředky. Přesto, že legislativa přesně stanoví, co musí záchranné stanice splňovat, aby mohly svou činnost vykonávat, neudává už to, jak mají být financovány. A tak, na rozdíl od útulků pro psy a kočky, případně případů, kdy se zajišťuje náhradní péče např. týraným hospodářským zvířatům, stanice každoročně „žebrají“ kde se dá. Prostřednictvím státního programu mohou každoročně zažádat jako Národní síť o finanční příspěvek, ten však pokrývá jen malou část provozních nákladů a je vyplácen až zpětně na konci roku. Dále stanice škemrají o peníze na krajích a obcích, které jsou opět nenárokové.

Stanice mohou zachránit firmy a drobní dárci prostřednictvím sbírky Zvíře v nouzi.
„Je dobré, když lidem není lhostejný osud zraněných nebo jinak handicapovaných zvířat a upozorní nás na konkrétní případy, kdy je třeba zasáhnout. Samozřejmě, že máme ale ulehčenou práci, když lidé podpoří stanice také finančně,“ shrnuje situaci předseda Národní sítě záchranných stanic a dlouholetý šéf záchranné stanice v Bartošovicích, Petr Orel.

Pokud vám není lhostejný osud zraněných volně žijících živočichů, můžete poskytnout finanční dar na konto  veřejné sbírky Zvíře v nouzi číslo: 33 55 33 22/0800 nebo poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI na číslo 87777 (platí pro všechny operátory, účtování DMS: 30 Kč, příjemce obdrží 28,50 Kč, službu provozuje Fórum dárců).

Aktuální stav konta sbírky 33553322/0800
(k 29. 4. 2024)

1 825 506 Kč

Děkujeme!

CHCI TAKÉ PŘISPĚT

Pomoc volně žijícím zvířatům už nemůže být snazší. Stáhněte si aplikaci Zvíře v nouzi