Co nás stále pálí?

(3.9.2013) Téměř polovina živočichů přijatých do záchranných stanic jsou mláťata, mnohdy z přírody odebraná zbytečně. Podobný počet zvířat je do záchranných stanic přijímán se zraněním. Nikoho nepřekvapí, že dle statistik je nejvíce zranění způsobeno dopravou (785 zvířat), následuje náraz do překážek – většinou prosklených ploch (581), dále následují zvířata, která byla pokousána psem či kočkou (498), ale málokoho napadne, že v naší moderní době existuje stále i spousta případů, kdy ptáci hynou díky nárazu či popálení od elektrického vedení.

Jen v loňském roce stanice přijaly do stanic 468 ptáků, jejichž zranění souvisí s elektřinou! Tato zranění patří k nejzávažnéjším, většinou fatálním. Smutným údajem je informace o tom, že 75% případů končí smrtí či utracením zvířete. Pouze  přibližně 5 % ptáků je možné vrátit zpět do přírody, další pacienti zůstávají ve stanicích k ekologické výchově, aby lidi upozorňovali na stále trvající problém naší přírody.

Také v letošním roce se stanice potýkají s popálenými ptáky. Dle údajů ze stanic byl extrémní zvláště měsíc srpen. Velké množství případů hlásí např. ZS Rajhrad: „Jak dokumentují následující fotografie byl měsíc srpen výjimečný vysokým počtem případů ptáků se zraněním vzniklých na sloupech vysokého napětí. U tohoto typu zranění je prognóza vždy nejasná. Příznaky se většinou projeví až po několika dnech. Postižená tkáň nebo končetina opuchne vodnatým otokem, který po čase vyschne a často odpadne. Přiložené fotografie jsou typické kdy dochází k odumření jednoho křídla a nohy v křížovém pravidle. Fotky těžších forem popálenin, často doprovázených sepsí rány a larvami much, z pochopitelných důvodů zveřejňovat nebudeme.“

V záchranné stanici Zelené Vendolí byli povoláni na konci srpna k velmi smutnému nálezu: „Opět nechráněné sloupy….Daň nejvyšší opět zaplatili tito vzácní dravci. Dnes jsme byli přivolání známým ornitologem k velice smutnému nálezu. Pod nechráněnými sloupy leželi tito dva luňáci červení. Stalo se dnes u Kamené Horky:-((( Letos jsme už nepomohli a muselo být utraceno téměř 40 poštolek.“

Pro pracovníky záchranných stanic jsou sloupy elektrického vedení noční můrou. Radost jim udělá káždý posun k lepšímu – výměna starých nebezpečných rovných konzol za tzv. pařáty, ale i přijmutí zodpovědnosti a zapojení se energetických společností do procesu spolufinancování záchranných stanic. V letošním roce jsme rádi, že Nadace ČEZ podpořila projekt Národní sítě záchranných stanic a pomáhá tak ke zmírnění přímých dopadů elektrorozvodných zařízení.

Luňáci pod sloupy el.vedení
Popálení luňáci červení
Popálený luňák červený - detail
Detail popálení
Detail popálené křídlo u poštolky
Detail popálené křídlo

Aktuální stav konta sbírky 33553322/0800
(k 17. 4. 2024)

1 677 474 Kč

Děkujeme!

CHCI TAKÉ PŘISPĚT

Pomoc volně žijícím zvířatům už nemůže být snazší. Stáhněte si aplikaci Zvíře v nouzi