V záchranných stanicích „sklízí“ mláďata

(11. 6. 2018, Praha) Už dva měsíce se naše země potýká s teplotními rekordy a hlavně suchem. Děti sice ocení možnost koupání, ale horko v kombinaci s dlouhotrvajícím suchem je vražedná kombinace jak pro seniory, tak pro veškerá zvířata. Přívalové deště pak někde pouze dokonají dílo zkázy.

Zatímco domácí a hospodářská zvířata mají svého majitele, který by jim měl zajistit takové podmínky, aby si s vedry poradila, u zvířat ve volné přírodě tomu tak samozřejmě není. Voda je základ života, zejména ve městech však může být pro zvířata nedosažitelná. Absence vodního zdroje může způsobit, že v ulicích ale i ve volné přírodě začne z ničeho nic přibývat vyčerpaných či umírajících ptáků a drobných savců. A že přírodní koloběh opravdu funguje lze dokázat na příkladu dravců a sov. Díky suchu a nedostatku potravy drobní hlodavci odchovávají minimální počet mláďat a v důsledku toho dravci a sovy nemají čím krmit své mladé. Do záchranných stanic se tak dostávají mláďata těchto ptáků dehydrovaná a zcela vyčerpaná. Jen málokterá se podaří zachránit.

Pomoc však může každý z nás. Na zahradu, římsu, nebo i jen okenní parapet stačí umístit nízkou misku či podkvětník s vodou. Ihned zjistíte, že vaše okolí je plné života – vrabci, kosi, drozdi, ježci, kuny… Pijí a pijí, mnozí se osvěží také koupelí. Nezapomeňte vodu pravidelně doplňovat a čistit. Zvířata vám poděkují!

Trpí ovšem také ptáčata v hnízdech či mláďata netopýrů odchovávaná ve spárách domů a pod rozpálenými střechami, do kterých vodu nedostanete. Mláďata rorýsů, jiřiček, vlaštovek a dalších ptáků ve vedrech předčasně vyskakují z hnízd. Velmi často se jedná o mláďata, která by bez lidské pomoci nepřežila. V takových případech je vždy nutné zavolat odbornou pomoc.

Najdete-li vyčerpaného či jinak handicapovaného živočicha, využijte aplikaci pro chytré telefony Zvíře v nouzi, kontaktujte záchrannou stanici (kontakty také na www.zachranazvirat.cz), případně centrální dispečink záchranných stanic na telefonu 774 155 155.

Záchranné stanice Národní sítě koordinované Českým svazem ochránců přírody v současné době zažívají opravdu perné dny. Od května přijali na 2 tisíce mláďat! Zastaví se nejdříve po prázdninách.

Pokud chcete podpořit záchranné stanice, můžete poskytnout finanční dar na konto sbírky Zvíře v nouzi číslo 33553322/0800 nebo poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI 90 na číslo 87777 (platí pro všechny operátory, účtování DMS: 90 Kč, příjemce obdrží 89 Kč, službu provozuje Fórum dárců).

Mládě sýkory modřinky
Mládě sýkory modřinky

Aktuální stav konta sbírky 33553322/0800
(k 27. 3. 2024)

1 437 217 Kč

Děkujeme!

CHCI TAKÉ PŘISPĚT

Pomoc volně žijícím zvířatům už nemůže být snazší. Stáhněte si aplikaci Zvíře v nouzi