V Plzni si oddychli. KITE04 už je doma

(15. 3. 2018 Plzeň) Pokud vám nadpis aktuality připadá jako šifra ze špionážního filmu, nejste daleko od pravdy. Telemetrické sledování je jednou z mnoha aktivit, díky kterým se pracovníci záchranných stanic dozvídají o osudu svých do přírody navrácených jedinců. Jedním z označených zvířat byla také samice luňáka červeného (označení KITE04), která se vylíhla na hnízdě luňáků na Tachovsku u obce Doly v roce 2015. Téhož roku pak byla se svým sourozencem označena plzeňskými ochranáři speciální vysílačkou, díky které do dnešního dne máme zmapovaný její přesný pohyb, tahové cesty, hnízdiště i jiné aktivity.

Informace, že „KITE04 je doma“ pak znamenala, že se samice ze zimoviště vrátila už na Plzeňsko, kde loni úspěšně vyvedla se svým partnerem tři mláďata (mimo jiné také vybavené a dodnes monitorované vysílačkou). http://www.birdtelemetry.cz/

Loni po vyhnízdění hnízdo na ohnuté borovici v lesíku na Plzni jihu spadlo, a tím pádem je KITE04 bez hnízda. Předsevzetí, že bude včas připravená podložka nová, přišlo v niveč.

Proto také když kolegové obdrželi zprávu o návratu, okamžitě rozjeli akci tak, aby ideálně ještě ten samý den mohla samice třeba už nocovat na novém hnízdě na uměle vyrobené hnízdní podložce. Podložku se podařilo nainstalovat a odměnou  byl závěr akce, kdy se na nové hnízdo přilétla podívat i KITE04. Pravda, ještě není vůbec jisté, že samice na podložce zahnízdí, takže budeme držet palce.

převzato od Karla Makoně (DESOP)

 

Aktuální stav konta sbírky 33553322/0800
(k 17. 4. 2024)

1 677 474 Kč

Děkujeme!

CHCI TAKÉ PŘISPĚT

Pomoc volně žijícím zvířatům už nemůže být snazší. Stáhněte si aplikaci Zvíře v nouzi