Čapí trampoty v Sedlci

(12.5.2017, Rozovy u Temelína) Záchrannými stanicemi projde ročně více než 100 čápů bílých, v polovině případů se jedná o mláďata. Ne centrální dispečink stanic bývá občas nahlášen případ, kdy na hnízdě zůstane opatrovat potomstvo pouze jeden čáp. Čápi však o potomstvo pečují v páru a jeden sám nemá šanci vše zvládnout.

Takto bylo také nahlášeno hnízdo v Jižních Čechách. Volající obdržel telefonní číslo na záchrannou stanici v Rozovech u Temelína při ZOO Hluboká. Čapí mimina – 3 vylíhlá, 2 ještě ve vejcích byla díky pomoci hasičů sundána z hnízda a převezena do stanice, kde jim bude věnována maximální péče.

Záchranné stanice sdružené v Národní síti již léta řeší podobné případy adopcí mláďat do náhradních čapích hnízd. Díky Karlu Makoňovi z plzeňské záchranné stanice, který se monitoringem čápů a jejich hnízd dlouhodobě zabývá, bude i v tomto případě vytipováno vhodné hnízdo(a), kam budou čápata ze Sedlce přidána. Vždy je třeba adopci správně načasovat a rozmyslet – čápi se přidávají do hnízd s malým počtem mláďat, která jsou nepatrně mladší, než „cizinci“. Takto se za uplynulé roky podařilo úspěšně adoptovat desítky čápat, která tak měla možnost vrátit se do přírody v doprovodu náhradních rodičů.

Hořkou pachuť k případu přináší informace o tom, že mrtvého čápa nebylo možné dohledat (např. zjistit příčinu úhynu, odečíst kroužek – pokud byl kroužkován…), neb z místa, kde byl nahlášen velmi rychle zmizel…..

Zásah na sedlckém čapím hnízdě můžete shlédnou na FB stránce ZOO Hluboká

Aktuální stav konta sbírky 33553322/0800
(k 27. 3. 2024)

1 437 217 Kč

Děkujeme!

CHCI TAKÉ PŘISPĚT

Pomoc volně žijícím zvířatům už nemůže být snazší. Stáhněte si aplikaci Zvíře v nouzi