První tropy jsou tu! Pomoci zvířatům může i maličkost

(24. 6. 2016, Praha) Konec června nám přináší teploty překračující 30 stupňů. Ty jsou vítaným zpestřením pro děti, které se těší na koupání. Pro jiné však mohou dlouhotrvající tepla být život ohrožující. Neplatí to jen pro lidi, ale i pro zvířata – domácí, hospodářská i ta volně žijící.

Zatímco domácí a hospodářská zvířata mají svého majitele, který by jim měl zajistit takové podmínky, aby si s vedry poradila, u zvířat ve volné přírodě tomu tak samozřejmě není. Voda je základ života, zejména ve městech však může být pro zvířata nedosažitelná. Absence vodního zdroje může způsobit, že v ulicích začne z ničeho nic přibývat vyčerpaných či umírajících ptáků i drobných savců. Přitom stačí tak málo, nebýt lhostejní.

Pomoc je totiž velice snadná. Na zahradu, římsu, nebo i jen okenní parapet stačí umístit nízkou misku či podkvětník s vodou.  A začnou se dít věci! Zjistíte, že vaše okolí je plné života – vrabci, kosi, drozdi, ježci, kuny… Pijí a pijí, mnozí se osvěží také koupelí. Nezapomeňte vodu pravidelně doplňovat a čistit. Zvířata vám poděkují!

Trpí ovšem také ptáčata v hnízdech, do kterých vodu nedostanete. Mláďata rorýsů, jiřiček, vlaštovek a dalších ptáků ve vedrech předčasně vyskakují z hnízd. Velmi často se jedná o mláďata, která by bez lidské pomoci nepřežila. V takových případech je vždy nutné zavolat odbornou pomoc.

Najdete-li vyčerpaného či jinak handicapovaného živočicha, kontaktujte záchrannou stanici (kontakty na www.zachranazvirat.cz), případně centrální dispečink záchranných stanic na telefonu 774 155 155.

Aktuální stav konta sbírky 33553322/0800
(k 17. 4. 2024)

1 677 474 Kč

Děkujeme!

CHCI TAKÉ PŘISPĚT

Pomoc volně žijícím zvířatům už nemůže být snazší. Stáhněte si aplikaci Zvíře v nouzi