Další vzácný ostříž dostal díky pracovníkům stanic druhou šanci

(14.8.2015 Vlašim) Neuplynul ani měsíc, co jsme zveřejnili zprávu od kolegů ze záchranných stanic v Pátku a Plzni, kterým se podařilo zachránit mládě vzácného ostříže a je tu další napínavý příběh ostřížího mláděte, tentokrát z Vlašimska:

Minulý týden pracovníci záchranné stanice ve Vlašimi vyjížděli k mláděti dravce, které sedělo osamocené pod stromem v lese nedaleko Červené Řečice. Na pohotovostní linku zavolali účastníci místního dětského tábora, kteří se o sirotka do příjezdu zvířecích záchranářů velmi dobře postarali. V pozdní hodině byl proveden převoz tohoto živočicha na stanici, kde byl identifikován jako ostříž lesní. Ač mládě spadlo z velké výšky, nebylo zraněné, pouze dehydrované a vyhladovělé.
Tento pták je nejrychlejším dravcem ve vodorovném letu, jeho rychlost dosahuje až 180 km/h. Jako jediný dokáže ulovit vlaštovku. Ze 70 % loví ale hmyz, především vážky a chrousty. Vyskytuje se často v blízkosti rybníků. Tento dravec pobývá v ČR pouze přes léto, na zimu odlétá do Afriky. Zbarvením a postavou připomíná nápadně sokola stěhovavého. Liší se především ve velikosti – ostříž lesní je o dost menší. V průměru samec ostříže váží 17 dkg a sokol stěhovavý 55 dkg.
Ostříž lesní patří mezi zvlášť chráněné ptáky, proto bylo třeba co nejrychleji zajistit jeho návrat do hnízda. Hlavním důvodem bylo, že odchov v zajetí ho nenaučí specifického lovu a následný návrat do přírody by pravděpodobně nepřežil. Nejprve bylo nutné udělat monitoring hnízdiště jeho rodičů. Této úlohy se po dva dny zhostil pracovník záchranné stanice Stanislav Němec, který za podpory již zmíněného dětského tábora hnízdo vzácných dravců našel. Poté byl povolán na pomoc arborista pan Vosátka, který s malým ostřížem vyšplhal do korun více než 30 metrů vysokého stromu. V hnízdě mladého dravce přivítalo několik sourozenců. Následným sledováním byl zjištěn dobrý stav tohoto mláděte, které rodiče bez problémů přijali zpět.
Velké poděkování patří anglickému dětskému táboru LITE JIHLAVA, který se záchranné akce zúčastnil a nadále se rozhodl stanici pro zraněné živočichy podporovat.
Autor: Bc. Jaroslava Syslová, Dis.

 

Mládě ostříže
Mládě ostříže
Navrat ostrize do hnizda (foto zs Vlasim)
Mládě ostříže se podařilo vrátit do hnízda

Aktuální stav konta sbírky 33553322/0800
(k 10. 4. 2024)

1 605 890 Kč

Děkujeme!

CHCI TAKÉ PŘISPĚT

Pomoc volně žijícím zvířatům už nemůže být snazší. Stáhněte si aplikaci Zvíře v nouzi