Vedra zabíjí vodní ptáky – na vině je botulotoxin!

(28. 7. 2015, Praha) K nehybným či apatickým labutím nebo kachnám vyjíždí v těchto dnech po celé republice pracovníci záchranných stanic pro volně žijící živočichy. Situace bývá opravdu kritická, zvířata trpí otravou jedem botulotoxinem a bez pomoci umírají.

V posledních dnech se do záchranných stanic dostává zvýšené množství vodních ptáků, kteří byli otráveni botulotoxinem. Tento prudký neurotoxický jed, produkovaný bakterií Clostridium botulinum dokáže za optimálních podmínek velice rychle zahubit vše živé. Clostridium botulinum se nachází v bahně. Při vyšších teplotách (okolo 30 oC) zejména ve stojatých vodách produkce botulotoxinu výrazně roste, jed se uvolňuje do vody a přes potravu se dostává do těl vodních ptáků. Případy otrav evidují také v záchranné stanici v Pátku u Poděbrad. Zda a jaká je pomoc v případě nálezu podezřelé labutě či jiného vodního ptáka vysvětluje její šéf, Luboš Vaněk: „V tomto případě je nutná urychlená pomoc, aby bylo možné zabránit nejhoršímu. Jedinec musí být rehydratován a pročištěn, důležité jsou také preparáty na podporu nervového systému. Zvíře je v intenzivní péči zhruba týden a jen náklady na léčiva činí až 200 Kč.“

Jak lze takto postiženého vodního ptáka rozpoznat? Většinou podle toho, že začne stáčet hlavu, pohybuje se na jednom místě a začne být apatický. Při vážné otravě se již nepohybuje, leží na hladině a hlavu má stočenou směrem dozadu nebo na křídle. Uhynulá těla zvířat mohou způsobit otravu dalších živočichů. Proto je třeba nahlásit vlastníkovi vodní plochy, na krajskou veterinární správu či na příslušný odbor životního prostředí. Otravy člověka se nemusíte obávat, tzv. „klobásový jed“ na lidi útočí z jiných zdrojů (nejčastěji masové a zeleninové konzervy).

Najdete-li vyčerpaného či jinak handicapovaného vodního ptáka, kontaktujte záchrannou stanici (kontakty na www.zachranazvirat.cz), případně centrální dispečink záchranných stanic na telefonu 774 155 155.

Aktuální stav konta sbírky 33553322/0800
(k 17. 4. 2024)

1 677 474 Kč

Děkujeme!

CHCI TAKÉ PŘISPĚT

Pomoc volně žijícím zvířatům už nemůže být snazší. Stáhněte si aplikaci Zvíře v nouzi