Nastává čas rorýsů

(3.7.2015) Záchranné stanice mají i nadále plné ruce práce. Přesto, že období srnčat je za námi (pochvala všem, kteří nikde nic nesebrali a v případě pochybností nejdříve zavolali pro radu), ptačí mláďata jsou stále na pořadu dne. Příznivé počasí umožňuje ptákům po vyvedení snůšky mláďat založit ještě další rodinu a tak telefony v záchranných stanicích drnčí a drnčí. Znovu tedy připomínáme, že pro většinu ptačích mláďat je přirozené, že hnízdo opouští tehdy, kdy ještě nejsou schopny létat a v jeho blízkosti setrvají ještě několik dní. Po celou tu dobu je rodiče nadále krmí a mnohdy i brání před predátory. Je to pro ně nejnebezpečnější období, ale nejedná se o nic nepřirozeného, takto to příroda nastolila a není možné, aby lidé všechna ptáčata sesbírali a v záchranných stanicích je s otevřenou náručí přijali!

Výjimka potvrzuje pravidlo, aneb jak je to s rorýsi?

Rorýsi jsou v mnoha ohledech zvláštními ptáky. Nejblíže mají k vlaštovkám či jiřičkám, ale narozdíl od nich mají zakrnělé nohy a tak je nikdy nespatříme posedávat po drátech, stromech či na zemi. V případě, že nalezneme rorýse na zemi, můžeme zkusit, zda po vyhození do vzduchu sám neodlétne. V této době však lze takto nalézt rorýsí mláďata z hnízda opravdu vypadlá. Pokud není možné vrátit je zpět do hnízda (což ve většině případů opravdu nejde, hnízdí nejčastěji na výškových budovách, v těžko přístupných místech), je takové mládě odsouzené k smrti, rodiče jej, narozdíl od jiných ptačích druhů na zemi nekrmí a tak bez lidské pomoci nepřežije.

 

Převzato od ZS Pátek:

Sezona rorýsů je tu! Prázdniny bývají obdobím, kdy se mění jednotlivé druhy přijímaných živočichů. Včera jsme přijali „skoro“ první mláďata rorýsů (úplně prvního jsme přijali zhruba před 7dny).
Rorýsi ke svému hnízdění využívají budovy a domy, kde se často dostávají do konfliktu s lidmi. Rorýsi však patří mezi zvllášť chráněné živočichy, proto každý nepovolený zásah do přirozeného výskytu a hnízdění těchto ptáků je porušením zákona. Za jakékoliv ničení hnízd hrozí sankce dle zákona. Vždycky však lze najít nějaké řešení, které bude vyhovovat všem obyvatelům (podobná situace je napříkad s vlaštovkami, jiřičkami nebo netopýry). Více informací o tomto zajímavém ptákovi, který téměř celý život stráví v letu lze najít na www.rorysi.cz. Zde nalezenete vše důležité o harmonickém soužití s rorýsi v jednom domě.

Aktuální stav konta sbírky 33553322/0800
(k 17. 4. 2024)

1 677 474 Kč

Děkujeme!

CHCI TAKÉ PŘISPĚT

Pomoc volně žijícím zvířatům už nemůže být snazší. Stáhněte si aplikaci Zvíře v nouzi