Popálených ptáků bylo vloni výrazně více. Může za to i počasí.

(Praha, 13. 1. 2014) Přesto, že nebezpečné elektrické sloupy z naší krajiny postupně ubývají, evidují záchranné stanice v loňském roce až padesátiprocentní nárůst příjmu na nich popálených ptáků.  Může za to deštivé jaro. Ve vlhku jsou totiž elektrické výboje zraňující ptáky na sloupech vysokého napětí častější. O to více uvítaly záchranné stanice v loňském roce finanční pomoc určenou na péči o popálené ptáky. 800 tisíc Kč jim věnovala Nadace ČEZ.

Nebezpečné elektrické vedení
Nebezpečné elektrické vedení

28 záchranných stanic pro handicapované živočichy, které sdružuje Národní síť záchranných stanic, přijalo v roce 2012 celkem 465 ptáků zraněných na drátech či sloupech elektrického vedení. V loňském roce to bylo na konci září už 493 ptáků (406 popálených, 87 zraněných nárazem do vodičů). Proč tak velký nárůst, když jsou nebezpečné sloupy z naší krajiny postupně odstraňovány? Na vině je z velké části nebývale mokré jaro. Čím větší je vlhkost vzduchu, tím pravděpodobnější jsou výskyty elektrických výbojů a tím nebezpečnější tedy pro usedající ptáky sloupy jsou. Propršený červen, tedy zároveň období, kdy mláďata větších ptáků opouštějí hnízda a učí se létat, se na hrozivé loňské statistice významně podepsal.

Loňský rok je naštěstí z hlediska péče o popálené ptáky významný i pozitivně. Po několikaletém úsilí se Českému svazu ochránců přírody (který koordinuje Národní síť záchranných stanic) podařilo přesvědčit společnost ČEZ, že je důležité nejenom vyměňovat nebezpečné sloupy za bezpečnější typy, ale i podporovat péči o ty nešťastné ptáky, kteří se na sloupech smrti zraní. Rychlá odborná pomoc popáleným ptákům bohužel většinou spočívá v tom, zajistit jim rychlé, bezbolestné usmrcení. Malá část zraněných má šanci dožít s trvalým handicapem v zajetí a jen velmi málo ptáků se podaří vyléčit a navrátit do přírody. Z těch 493 ptáků se i díky podpoře Nadace ČEZ podařilo vyléčit a vrátit do přírody už 32, dalších 50 se ve stanicích ještě léčí.

Popálená poštolka v ZS Rajhrad
Popálená poštolka v ZS Rajhrad
Popaleni_lunaci_ZS_Vendoli
Popaleni_lunaci_ZS_Vendoli

Aktuální stav konta sbírky 33553322/0800
(k 17. 4. 2024)

1 677 474 Kč

Děkujeme!

CHCI TAKÉ PŘISPĚT

Pomoc volně žijícím zvířatům už nemůže být snazší. Stáhněte si aplikaci Zvíře v nouzi